Ortodonti

Ortodonti Nedir?

Halk dilinde diş düzeltme olarak da bilinen ortodonti; diş, çene ve yüz bozukluklarının tedavisinin yapıldığı diş hekimliğinin bir dalıdır.

Ortodontik bozukluklar neden meydana gelir?

Diş düzensizliklerinin bir çok nedeni vardır. Diş büyüklüğü ile çene büyüklüğü uyumsuzluğu, ırsiyet, beslenme bozukluğu, kas ve kemik hastalıkları, parmak emme, dudak ısırma, ağız solunumu bu nedenlerden bazılarıdır.

Ortodontik bozukluklar kaç türlüdür?

  • Alt çenenin üst çeneye göre önde olduğu diş düzensizlikleri.
  • Alt çenenin üst çeneye göre geride olduğu diş düzensizlikleri.
  • Alt ve üst çenenin normal olduğu diş düzensizlikleri.
  • Alt ve üst çenenin dik yönde kapanamadığı açık kapanış vakalarının sebep olduğu diş düzensizlikleri.
  • Üst çenenin alt çeneyi aşırı kapattığı derin kapanış vakalarının sebep olduğu diş düzensizlikleri.
Alt çenenin üst çeneye göre önde olduğu diş düzensizlikleri.
Alt çenenin üst çeneye göre geride olduğu diş düzensizlikleri.
Alt ve üst çenenin normal olduğu diş düzensizlikleri.
Alt ve üst çenenin dik yönde kapanamadığı açık kapanış vakalarının sebep olduğu diş düzensizlikleri.
Üst çenenin alt çeneyi aşırı kapattığı derin kapanış vakalarının sebep olduğu diş düzensizlikleri.

Ortodontik tedavilerde yaş sınırı varmıdır?

Ortodontik tedavilerde en uygun dönem 11-13 yaş dönemidir. Fakat iskelet sistemi ile ilgili bir problem yoksa düzensizlik sadece dişlerden kaynaklanıyorsa bunların tedavisi her yaşta yapılabilir. Erişkin hastalardaki iskeletsel düzensizlikler tek başına ortodontik tedavilerle düzeltilemez. Bu hastalarda ortognatik cerrahi dediğimiz yöntemlerle tedavi edilir.

Ortodontik tedavi yöntemleri nelerdir?

Dişlerin düzeltilmesinde dişler üzerine yapıştırılan braketler ve teller kullanılır. Bu braketler metal olabildiği gibi diş renginde şeffaf olanlarıda mevcuttur. Dişlerin arka yüzeylerine yapışan lingual ortodonti ve İnvisilign denilen şeffaf plaklarla da tedavi yapılabilmektedir.

  • Mini Vidalar
  • Çene Genişletme
  • Şeffaf Braketler (Invisalign)
  • Lingual Ortodonti
Mini Vidalar
Çene Genişletme
Şeffaf Braketler (Invisalign)
Lingual Ortodonti

Ortodontik tedaviye başlamadan once ağızda ne gibi hazırlıklar yapılmalıdır?

Ortodontik tedaviye başlamadan önce dişlerdeki tüm çürükler tedavi edilmeli, varsa endodontik tedavileri yapılmalı , tüm periodontal tedaviler yapılmalı ve çok iyi bir ağız hijyeni sağlanmalıdır.

Ortodontik tedavi sırasında ağız bakımı nasıl olmalıdır?

Tedavi öncesinde olduğu gibi tedavi sırasında da iyi bir ağız hijeni son derece önemlidir. Her yemekten sonra dişler ortodontik fırçalarla fırçalanmalı, ara yüz fırçaları kullanılmalı ara yüzlerde ayrıca diş ipi kullanılmalıdır. Gerektiği durumlarda ağız gargaraları ve ağız duşlarıyla ağız hijyeni sağlanmalıdır.

Ortodontik tedavi gören hastalar herşey yiyebilirmi?

Ortodontik tedavi gören hastalar aşırı sert yiyecekler yememesi gerekir. Sakız çiğnememeli asitli içeceklerden uzak durması gerekir. Yeşil erik, zeytin, çikolata ve lokum gibi yumuşak ve yapışkan gıdalar braketlerin üzerine yapışabilir ve temizlenme problemi oluşturabilirler. Elma, armut gibi sert meyveleri ön dişlerle ısırarak değilde dilimleyerek arka dişlerle yenmeleri gerekir.

Ortodontik tedavi esnasında ağrı meydana gelirmi?

Ortodontik tedaviye başlandığında ve tel değişimlerinden sonra dişlerde ilk üçgün ağrı olabilir. Çok mecbur kalmadıkça ağrı kesici içilmemelidir. Şiddetli ağrı olursa üçgün süreyle ağrı kesici kullanılabilir.

Ortodontik tedavi esnasında tellerde batma olurmu?

Ortodontik tedavi esnasında bazen braketler kopabilir ve teller yanak veya dudağı batabilir veya tahriş edebilir. Bu durumda kopan braket yapıştırılmalı veya telin batan kısmı kesilmelidir. Bunlardan hiç birisi yapılamıyorsa batan kısmı geçici olarak örtmek için özel mummlar kullanılmalıdır. Eğer mummda bulamazsak bu durumda bir parça sakızla batan telin uç kısmı örtülebilir.

Pekiştirme tedavisi nedir ve önemlimidir?

Pekiştirme Tedavisi Aktif ortodontik tedavi bittikten sonra oluşan durumun korunabilmesi için sabit yada hareketli şekilde yapılabilir. Hareketli plaklarla yapılan pekiştirme ortalama 1-1,5 yıl kadar sürer. Pekiştirme plakları istenilen süreler kadar takılmadığında yapılan tedavi geri döner ve dişler bozulur eski halini alabilir. Dişlerin bozulmaması için pekiştirme plaklarının azami süresi kadar takılması sonderece önemlidir.