Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi

Ağız, Diş ve Çene Hastalıkları Cerrahisi

Diş ile ilgili tüm cerrahi işlemlerle birlikte yüz ve çene kemiğindeki tüm patalojilerin cerrahi tedavisi ile ilgilenir. Son yıllarda diş hekimliği cerrahisinin sınırları daha da genişlemiştir. Ağız Diş ve Çene Cerrahisi işlemlerin başında çene kemiğindeki kist operasyonları, yirmi yaş cerrahisi, ağız içi kanser tedavileri, eklem problemleri, dil ve dudak yaraları ve çene kırıklarının tedavisi gelmektedir.

20 Yaş Dişi Cerrahisi



Günümüzde özellikle 18 yaşına gelmiş çoğu genç bireylerde 20 yaş dişleri daha çıkmadan gömülü haldeyken cerrahi olarak çekilmektedir. Erken dönemde çekilmeyen 20 yaş dişleri çene ve dişler üzerinde ciddi problemlere neden olabilmektedirler. Bu nedenle yirmi yaş dişlerinin doğru zamanda çekilmesi çok önemlidir. Gömük Yirmi yaş dişi cerrahisi yeni materyal ve tekniklerle ağrısız ve problemsiz olarak kolayca yapılabilmektedir. Bu sayede 20 yaş dişi çekimleri korkulu bir rüya olmaktan çıkmıştır. Özellikle bu konuda uzman ağız, diş ve çene hastalıkları cerrahları için 20 yaş dişi cerrahisi çok basit ve kolaylıkla uygulanabilen operasyonlardır.

Gömük 20 yaş dişi

Sinus Lifting

Sinüs cerrahisi üst çenede uygulanan bir işlemdir. Üst çenesinde eksik dişleri olan kişilerde bazen maxiller sinüs dediğimiz boşluklar yer çekimine bağlı olarak aşağıya doğru sarkar. Bu sarkma sonucu çene kemiklerinde erimeler olur. Kemikler eridikçe eksik diş bölgesine implant uygulanacak yeterli kalınlıkta kemik kalmaz. Böyle durumlarda sinus cerrahisi yapılarak sarkmış olan sinus tabanı yukarı kaldırılır ve implant için gerekli olan kemik desteği elde edilir.

Ağız Kanserleri Cerrahisi

Ağız kanserleri sık görülen kanser türleri değildir. Bu nedenle kontrolü ihmal edilen hastalıklardandır. Hem hastalar hem de diş hekimleri bu konuda yeterli özeni ne yazık ki gösteremeyebilir. Özellikle çene kanserlerinde çenenin bir kısmı veya tamamı cerrahi olarak çıkarılmak zorunda kalınabilir. Bu işlemlerin cerrahisindeki başarı hastanın sonraki hayatının konforunu ve genel sağlığını önemli ölçüde etkiler. Bu sebeple böyle durumlarda bu konuda uzman ve tecrübeli çene cerrahlarından yardım almak çok önemlidir. Eğer cerrahiyi KBB uzmanı yapacak ise mutlaka operasyon öncesi diş hekimi ile görüşülüp hastaya cerrahi plak hazırlanmalı; bu sayede işlem sonrasında hastanın beslenmesi gibi konularda yardım alınması sağlanmış olmalıdır. Ağızdan çıkarılan tüm doku örnekleri mutlaka patoloji bölümüne gönderilmeli ve gerekli incelemeler yapılmalıdır.

Kist Operasyonları

Dişlerin köklerinde veya çene kemiğinin herhangi bir bölgesinde gelişebilen normalin dışındaki patojen yapılara kist denilir. Kist cerrahisi zorunlu bir işlem olup sadece ilaç kullanımı ile ne yazık ki iyileşme sağlanamamaktadır. Bu nedenle çene cerrahları tarafından sınırları belirlenip bulundukları bölgeden cerrahi olarak çıkarılmaları gerekmektedir. Kist operasyonları zamanında yapılmaz ve kist uzun zaman çene içerisinde kalırsa çene kemiğinde ciddi deformasyonlara neden olabilmektedirler. Bu nedenle tespit edilen kistlerin en kısa sürede çene cerrahı tarafından cerrahi olarak çıkarılmaları gerekir. Cerrahi işlemden sonra düzenli aralıklarla kontrollerinin yapılması çok önemlidir. Bu şekilde kistin neden olduğu kemik kaybının iyileşme süreci izlenmelidir.